Restaurant Albert Guzmán

Per Roman Aixendri
Fotografia: Andrei Moldovan
Vídeo i muntatge: Priscila AlegreHi ha una remor de fons. Olora a farigola i el seu color és ataronjat. El seu so és el de les cigales. La seua temperatura és estiuenca. El seu tempo és “andante”; tranquil i vivaç. Més aviat “allegro”. Al Montsià, allà al sud de Catalunya, hi ha un estiu que perdura, fins i tot a l’hivern. La mirada del xef de Sant Carles de la Ràpita, Albert Guzmán, connecta amb els seus dits d’una manera reflexiva, com si els apèndix que surten de les seves mans fossin una extensió de les seves retines. La seva mirada també és estiuenca, càlida i amatent. Així ho reflexa la seua manera de treballar els aliments, en el seu aproximar-se a ells; en la manera d’entendre la naturalesa i de la recerca de la naturalitat.

Quarta generació de cuiners que ens porten al restaurant Albert Guzmán. Quatre estacions que desemboquen en l’estiu interpretat per Vivaldi i que hom podria imaginar tot degustant els mariscos, arrossos, postres,... Els violins s’exciten i el menjar esdevé deliri quasi prohibit. La frescor de les onades al paladar i la brisa de la mar sonen a coral messiànica. Tot això com a camí d’anada a un paradís terrenal situat a la desembocadura d’un Delta.

Plats, que al menjar-nos-els, ens transportaran a les muntanyes del Mont Caro i a les barques de pescadors de la Mediterrània. Podrem notar els dits que cullen les verdures, les espècies també i les mans que pesquen els peixos.
Com un tret, el cervell se’ns dispararà en centenars de direccions tot portant-nos a l’estiu,allí on es desplega la vida en tota la seva intensitat i senzillesa.

Això sí. A l’arribar als postres sentirem, sense saber-ho, l’arribada de la primavera amb les seves notes musicals alegres i ens deixarem emportar pel seu tarareig. Degustarem el cel i les nostres papil·les gustatives es posaran a ballar, potser a ritme de vals.
Cuina d’autor. Amb elements propis i d’altres de prestats. Tanmateix sempre buscant noves interpretacions i noves experiències. Inspiracions i transpiracions que seran capaces d’aturar el temps i perdurar, tal i com ho fan els grans clàssics, que ens mosseguen l’intel·lecte o els sentits i que ens canviem per sempre.

La realitat pot ser interpretada i analitzada. També pot ser degustada, i en aquest cas, Albert Guzmán, ens porta bocins de realitat convertits en subtils joies gastronòmiques que no ens deixaran indiferents. Sabors, olors i textures que ens transportaran al juliol, sense importar l’època de l’any en què estiguem.

Perquè a l’igual que la música, la gastronomia ens fa tenir emocions i sensacions molt concretes segons la seva composició. I el xef Albert Guzmán és un gran compositor de melodies gastronòmiques amb un marcat accent ebrenc. El seu estil gastronòmic és capaç de fer-nos sentir les notes que sorgeixen de capbussar-se al fons del mar en l'època de l'any en la qual el sol més escalfa.
Sant Carles de la Ràpita

Gastronomia Delta de L'Ebre

Cuina de proximitat Albert Guzman

Cuina d'autor gastronomia Sant Carles de la Ràpita


Menjar Tarragona
Sant Carles de la Ràpita Albert GuzmanMés routecru


Un passeig per Sant Carles de la Ràpita

Llàgrimes de Tardor. El vi que has de tastar a... Bot

TRAVEL CULTURE