Jornades de la Galera al Restaurant Antic Molí d'Ulldecona amb el xef Vicent Guimerà


AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ
BENVINGUTS A L'IRREPETIBLE

Per Roman Aixendri
Foto: Andrei Moldovan
Vídeo: Rosa PalmerLa bellesa es manifesta com una dansa on tots els moviments estarien harmonitzats de manera espontània. Les persones, intuïtivament, sentim els ritmes i les cadències com quelcom plaent. Als Aiguamolls de l'Empordà les cigonyes, els blauets, les tortugues i les daines, entre d'altres animals, semblen bellugar-se coreografiats. Tot per a la delectació d'aquells que fan birdwatching o dels passejants que miren curiosos la voluptuositat de la Mare Naturalesa en aquest paratge.

No només el moviment és harmònic i relaxant. El clacar d'alguns ocells, com les mateixes cigonyes, que actuen com a percussionistes de simfonies alades, desperta admiració. Les reinetes rauquen i algun abellerol piula amb la delicadesa d'un castrato. Se'ns dubte que aquest Parc Natural situat a l'Alt Empordà és com un Liceu on tenen cabuda òperes improvisades. Nosaltres, viatgers, sense quasi ni adonar-nos-en, hem començat a moure'ns al ritme d'aquests sons. La música té aquest poder: actua com un encanteri .

Perquè la cosa funcioni hi ha d'haver equilibri. Els curiosos hem de ser curosos perquè els Aiguamolls se sostinguin, de la resta se n'encarrega la fauna i la flora.

Potser per aquest motiu sovint podrem veure cavalls, altius i pasturant, encarregats de no deixar que les plantes creixin massa. Si no fos per ells algunes espècies no hi podrien viure en aquest entorn.


Després del Delta de l'Ebre aquests Aiguamolls de l'Empordà constitueixen el conjunt marjalenc més important de Catalunya. De fet, aquí tothom qui vulgui podrà veure de tant aprop els animals que no sabrem mai si som nosaltres que els mirem a ells o ells qui ens observen a nosaltres.

La sortida de sol és, senzillament, impactant. Sobretot si el reflex de l'alba banya les pells brunes de les daines que encara mandroses surten agraïdes a deambular atretes per la placidesa que els hi regala el dia. Ara una belluga el cap i la seva cornamenta ens impressiona. Ara l'altra juga amb les seves companyes i ens roba un somriure. En aquests indrets hom sent respirar el salvatge i la crida de la naturalesa, la seva tranquil·litat, el seu equilibri, la seva subtilesa...

Potser sigui una utopia el somni de Rousseau de tornar a la naturalesa primigènia. Els éssers humans ens hem tornat massa domèstics. Però, no obstant això, ens agrada somiar i pensar lo bonic que seria poder dansar amb aquests animals, ni que fos durant una mil·lèsima de segon, ni que fos per amor a la seva bellesa.

Cau el teló, un birdwatcher ens mira amb els seus prismàtics, ens ha pres per un gall marí, després, una vegada se n'ha adonat del seu error, torna a mirar a l'horitzó distret. Potser quan caigui la nit els animals silenciaran els seus instruments i ja no quedi res d'allò que ha estat el dia d'avui. Demà una altra actuació improvisada hi tindrà lloc. Somriurem i ens direm a nosaltres mateixos: benvinguts a l'irrepetible, ben trobats a l'Empordà.Aiguamolls de l'Empordà al Parc Natural

Aiguamolls de l'Empordà al Parc Natural


Aiguamolls de l'Empordà al Parc Natural


Aiguamolls de l'Empordà al Parc Natural

Jornades de la Galera al Restaurant Antic Molí d'Ulldecona amb el xef Vicent Guimerà


Aiguamolls de l'Empordà al Parc Natural


Aiguamolls de l'Empordà al Parc Natural


Aiguamolls de l'Empordà al Parc Natural


Més routecru


Mas del Joncar, temps al temps

El racó d’en Miquel Sunyer.
Cala Estreta

TRAVEL CULTURE

         Equip
Contacte
Contractació
Treballa amb nosaltres
Condicions d'us
Política de privacitat
©rreset 2016