Mercat de Santa Teca
al Castell Monestir d’Escornalbou

Per Jaume Martínez
Vídeo: Andrei MoldovanCuinar un esdeveniment que fusioni ingredients gastronòmics, culturals i patrimonials pot ser una bona idea. Emplaçar-ho en un antic castell-monestir del segle XII, alçat damunt la cresta d'una muntanya, degustant cervesa artesana, gaudint de productes quilòmetre zero i deixant-se seduir per concerts de petit format, és un pla deliciós per a una tarda d'estiu.

El cap de setmana passat, 18 i 19 de juliol, es va celebrar el Mercat de Santa Teca al castell-monestir d'Escornalbou, situat al sud de Tarragona. Una proposta gastronòmica cultural a manera de fira d'exposició de productes de proximitat, de productes ecològics, cellers de la zona i restaurants “fusió” com l’Almosta d'Albert Marimon. Un es podia delectar amb les aromes dels vins del Celler Bàrbara Forés de la Terra Alta, de les cerveses artesanes Les Clandestines de Montferrí i l’O de Bràfim, també amb les aromes daurades dels olis de les cooperatives de Riudecanyes i Picamoixons i el sabor arrogant de formatges, tòfones i espècies.

La proposta gastronòmica es maridava amb la intensa activitat cultural. Concerts, debats, sessions de discjòquei, documentals i instal·lacions artístiques de petit format


van ser el plat fort que es va servir al castell. La llum càlida dels últims minuts del dia, projectant-se a la paret de pedra interior a través de la roseta de la façana de l'església romànica va fer del concert de quartet de corda de l'Orquestra Camerata XXI un espai màgic. Després, ja de nit, la veu de Maria Arnal i la guitarra de Marcel Bagés ens van fer emmudir amb els Cants de batre del País Valencià, de Tavernes de la Valldigna i de Cocentaina, peces del cançoner popular valencià recuperades pel musicòleg nord-americà Alan Lomax.

Potser tanta activitat cultural acabés per eclipsar massa la proposta gastronòmica, si és possible que alguna vegada la cultura pogués arribar a tenir relació amb el concepte “massa”. En qualsevol cas i sense cap dubte aquest tipus de propostes ajuden a donar visibilitat a petits productors i a restaurants que estan fent bé les coses i ho estan fent al seu propi territori; recuperant el valor de productes i tradicions, apostant per la qualitat per sobre de la quantitat, i això sempre és una bona idea.

Des de routecru seguirem amb atenció els propers esdeveniments de Santa Teca.


Via: Santa Teca
Més routecru


Besalú. Joia Medieval

RUTA17. Terra de vi

TRAVEL CULTURE

         Equip
Contacte
Contractació
Treballa amb nosaltres
Condicions d'us
Política de privacitat
©rreset 2016