illa de riu

ARRÒS I AGROTURISME
PASSIÓ PER L'EXCEL·LÈNCIA


ILLA DE RIU

Delta del Ebre
Text: Santi Valldeperez
Foto:Guille Barberà & Vlad Pop
Video: Vlad Pop


"Aquell ‘dos cavalls’ esquivava els clots del camí com podia… Eren camins de carro, de terra, però ma mare se’ls coneixia a la perfecció”. De tots els records d’infantesa, en Juan Trias del Romero en tria un de ben visual.

Des de la Casa Cusa, un dels dos allotjaments de turisme rural que gestiona l’empresa El Plantar, és fàcil imaginar les penúries d’aquelles travessies cap als camps, viatges quasi bé heroics pels camins polsosos de la ribera, sobre la base dels quals ara s’aixequen les carreteres i els camins ben compactats del Delta. Quatre xops puntuen l’illeta de terra guanyada als camps on s’eleva la Casa Cusa. L’era que permet accedir al mas es troba al peu del camí que condueix a la platja del Serrallo, una de les més emblemàtiques del Delta.

Mig segle després d’aquelles travessies heroiques, Juan Trias del Romero, descendent d’una de les famílies amb més història del Delta, té la resposta a punt quan es tracta de valorar en quins aspectes ha progressat més el territori: “el conreu de l’arròs s’ha tecnificat moltíssim”, subratlla. L’arquitectura de la Casa Cusa marida agradablement amb l’entorn. Sens dubte, poder obrir de bon matí els finestrons de la la Casa Cusa i deixar-se inundar per les piulades dels ocells que ocupen els quadros on d’aquí uns mesos

s’iniciarà el conreu ha d’ésser una experiència inoblidable. En qualsevol cas, sota el vol indiferent dels agrons i dels xatracs, tot plegat -el maset, els xops, les barraques, les sèquies pacients i el camí rehabilitat i espartà, adquireix un to oníric i delicat. Tancant els ulls quasi poden sentir-se els carros amb els jornalers, vinguts en tren de València i Andalusia per la plantada i la sega.

Un quilòmetre enllà, en direcció a Sant Jaume d’Enveja, el mas de la família encara avui dia és el centre d’operacions de l’empresa El Plantar. Mig segle enrera, al seu redòs hi havia una estesa de barraques. Els fills dels jornalers anaven a “estudi” al mateix mas. Avui dia, el mas illa de Riu conserva tot el seu esplendor. S’ha reconvertit també a allotjament rural (amb capacitat per a 15 persones). Des dels magatzems del mas s’organitza encara avui dia la feina dels tractors i els operaris. I és que l’activitat principal de l’empresa que gestiona Juan Trias del Romero és la producció d’arròs, en un procés integral que comprèn des de la producció de la llavor certificada fins a la sembra, la sega i l’assecat del cereal. A partir d’aquí, gràcies a un acord empresarial, l’arròs és elaborat a les dependències de la Cambra Arrossera del Montsià, a Amposta.


illa de riu
illa de riu2

illa de riu3

illa de riu4
illa de riu5

A pocs quilòmetres de Sant Jaume d’Enveja, lla de Riu és una de les finques productores d’arròs més històriques del delta de l’Ebre.illa de riu6

illa de riu7

El secret d’Illa de Riu és alhora simple i complex d’obtenir. La natura penetra sense estridències entre plàntes cuidades fins al més mínim detall.


illa de riu8

illa de riu9

illa de riu10


Mehr routecru


Der Bodenmarkt

Llàgrimes de Tardor. Der Wein muss man zum... Bot versuchen

TRAVEL CULTURE