mel muria

AVANTGUARDA I TRADICIÓ

MEL MURIA

El Perelló
Text: Santi Valldeperez
Foto:Guille Barberà & Vlad Pop
Video: Vlad Pop


"Ma mare era modista i treballava a casa. Fins als dos anys, el meu parc infantil fou una arna molt gran de 40 quadros. En treien la tapa i m’hi passava tot el dia". Rafel Múria triga un mig minut bo a respondre. El silenci entre la pregunta i la resposta esdevé un merescut viatge introspectiu. A tothom li agrada que li preguntin per la seva infantesa, i en el cas de Rafel Múria no és menys cert que la infantesa fou l'origen de tot.

A Múria li agrada descriure’s com un emprenedor més que no pas com un empresari. Va créixer entre pots de mel, panals i arnes. Ha jugat tots els papers de l’auca: sempre disponible per conduir el camió fins al Pirineu o als camps de la garriga mediterrània. Ho coneix tot sobre el món de les abelles. “Un terç delsuctes que consumim diàriament els humans és degut a la seva intervenció”, destaca.

Després del breu viatge a la infantesa, Rafel Múria esbossa un somriure i ja no hi ha qui el pari. “L’altre record és de quan tenia 5 o 6 anys i el meu pare em portava a les arnes. Jo transportava els panals fins a la barraca, el lloc on s’extreia la mel, que es trobava a uns 25 metres. L’operació era ben fàcil: dur un panal ple a cada mà, de camí cap a la barraca, i tornar-lo buit al mateix lloc. Quan devia portar 4 o 5 viatges, jo li vaig dir a mon pare que això de l’apicultura era molt cansat i que no m’hi dedicaria ni en somnis. Qui m’ho havia de dir!”.
La passió per l’ofici i una inesgotable energia són tal volta el secret d’un home fet a si mateix, que no dubta en assenyalar com a principal motor del seu dinamisme,

els dos segles de dedicació familiar a l’apicultura. És probable que Rafel Múria hagi estat el més visionari dels empresaris apícoles catalans. Flairant el signe dels temps, al tombant dels segles XX i XXI, no va dubtar a renovar les seves instal·lacions -de fàcil accès des de la carretera N-340-, ampliar-les i obrir-les al turisme. Amb tot, per posicionar El Perelló com “el Poble de la Mel”, calgué una acció decidida de l’ajuntament del municipi, i Rafel Múria és agraït. “Fou un esforç de tots”, recalca.

Una dècada llarga de divulgació al voltant del món de la mel tingué la seva culminació a finals de 2011, amb la inauguració del Centre d’Interpretació Apícola de Mel Múria. En l’acte d’inauguració, el President de la Generalitat va sorprendre els assistents confessant que era un fervent consumidor de pròpolis per mantenir la veu en forma cada dia. Rafel Múria encara s’emociona en recordar aquella setmana: “L’última setmana de novembre i la primera de desembre de 2011 fou molt especial per a natros. El dia 28 de novembre, la Diputació de Tarragona ens va concedir el Premi Cartanyà per les peces audiovsuals del Centre d’Interpretació. Era un premi que reconeixia la millor acció audiovisual de promoció turística de l’interior de les comarques tarragonines. 5 dies després, el president Mas va venir a inaugurar el nostre centre. Fou una setmana inigualable. Moments com este et fan recordar els teus avantpassats, perquè natros no estaríem aquí ni hauríem fet el que hem fet si els que ens van precedir no ens haguessin ensenyat el que sabien”.


mel muria2
mel muria3
mel muria3
mel muria4
mel muria5
mel muria6
alt=


mel muria7
mel muria7Més routecru


El Mercat de la Terra

Llàgrimes de Tardor. El vi que has de tastar a... Bot

TRAVEL CULTURE

         Equip
Contacte
Contractació
Treballa amb nosaltres
Condicions d'us
Política de privacitat
©rreset 2016