ruta barco

RUTA#15

BADIA DELS
ALFACS

SANT CARLES DE LA RÀPITA
Text: Santi Valldeperez
Foto:Madalina Stanciu
Video: Vlad Pop


La badia
no s’acaba mai


“La llacuna és un paisatge adequat al vagareig lent i sense meta a la recerca dels senyals de la metamorfosi, perquè els canvis, fins i tot els del mar i de la terra, són visibles i es realitzen davant dels ulls”.
Claudio Magris, “Les llacunes”. Microcosmos (1997).

El prodigi és a punt de començar. El mestral sembla haver donat una mica de treva, anticipant l’espectacle. Els colors, automàticament, han començat a endolcir-se. En qüestió d’un parell de minuts, sense que ningú ho hagués avisat ni previst, tot és més bonic: la mar, les muntanyes, el campanar de l’església de la Ràpita, que sobressurt com una fita clavada a terra ferma. És un moment agradable per a badar pels bulevards de la memòria i aturar-se, encara que només sigui un moment, en les reflexions de Malaquies Tarrés, aquell pintor que havia voltat mig món “abans d’anar a raure al delta de l’Ebre”.

Malaquies Tarrés, l’artista sorgit de la imaginació de l’escriptor rapitenc Emili Rosales a La ciutat invisible, que assegurava que la llum del Delta era “irrepresentable”, massa dura, “però d’una fibrositat de llargues subtileses a primera i a última hora”. Rosales, amb genialitat i concisió, venia a dir que la llum del Delta no té memòria: “La ràbia solar ho crema tot, com una fosa cinematogràfica, i el que emergeix quan la fúria de l’astre comença a apaivagar-se és del tot nou”.La badia dels Alfacs convida a recordar i a deixar volar la imaginació, sobretot si l’escena ve precedida per una copeta de vi rosat, amablement oferta pel Lucas fa mitja hora, quan el veler Butterfly ha tirat l’ancla a escassos metres de les fites de fusta de l’antic port de les Salines de la Trinitat, avui dia esquelet rònec d’un temps perdut, i fa cent anys la metàfora de la prosperitat, en una fotografia composada amb murrieria pel fotògraf tortosí Ramon Borrell.

Més routecru


El Mercat de la Terra

Llàgrimes de Tardor. El vi que has de tastar a... Bot

TRAVEL CULTURE

         Equip
Contacte
Contractació
Treballa amb nosaltres
Condicions d'us
Política de privacitat
©rreset 2016